Aan het roer van een MKB-bedrijf behoren twee verschillende leiders te staan die genoeg ‘brandstof’ hebben om het bedrijf naar een volgend level te kunnen krijgen: De Visionair en De Integrator.

De passie, gedrevenheid en creativiteit van de visionaire ondernemer zijn de belangrijkste elementen die helpen een bedrijf te kunnen starten en de groei van een bedrijf te stimuleren. Maar wanneer een bedrijf groeit, begint de visionaire ondernemer overspoeld te raken door de overweldigende werkdruk en kan het zijn dat bepaalde zaken vast lopen en/of beginnen te sputteren. Elke grote visionair zal tegen deze muur aanlopen. Dan is dat het moment om de Integrator in te schakelen. De visionair heeft iemand nodig die op de details kan letten, die weet hoe hij/zij het team harmonieus en productief moet houden, die goed is in het oplossen van conflicten en gedetailleerder plannen kan uitvoeren voor maximale resultaten.

Belangrijkste ingrediënten voor succes

Als dynamisch duo zijn de visionair en de integrator de belangrijkste ingrediënten die een bedrijf nodig heeft om zichzelf naar het volgende level te krijgen. Een aantal voorbeelden: Walt Disney had het niet kunnen doen zonder zijn broer Roy, Henry Ford had James Couzens nodig en Ray Kroc zou zonder Fred Turner niet de grootste franchiseorganisatie ter wereld hebben opgebouwd (McDonald’s). Ondanks hun innovatieve en levensveranderende ideeën, zouden deze bedrijven niet zijn wat ze nu zijn zonder de Integrator die hun visionaire oprichters aanvulde.

De relatie: visionair/integrator is een tweedelige puzzel. Zelfs de meest inspirerende visionairen kunnen het niet alleen en de ideale Integrator zal de leegte opvullen, de kloof dichten en de winnende formule voltooien.

Waarom beide leiders essentieel zijn

De Integrator onderhoud de harmonie binnen in het bedrijf: om de harmonie tussen de belangrijkste functies van het bedrijf te behouden heeft elk bedrijf een integrator nodig. De Integrator kan vele titels hebben, maar hoe je het ook noemt de juiste Integrator is de persoon die beschikt over de ‘Unique Abilities’ om dagelijkse problemen op te lossen die zich voortdoen. Simpel gezegd, de Integrator fungeert als de lijm die het team bij elkaar houdt.

Visionairen zorgen voor creativiteit en innovatie: visionairs zijn de ‘dromers’ van het bedrijf. Een visionair is die persoon die vaak met nieuwe ideeën komt voor het bedrijf en die een natuurlijk creatieve probleemoplosser is. Visionairs opereren meer op emoties dan op logica en hechten veel waarde aan de bedrijfscultuur.

Een visionair kan de Integrator een creatief inzicht geven van het bedrijf, terwijl de Integrator een logische en gestructureerde aanpak biedt wat samen een perfect match is.

Een visionair zonder Integrator is gedoemd om te mislukken

Als je een visionair bent is het jouw taak om te delegeren en jezelf bezig te houden met de vaardigheden waar je goed in bent. Dit vereist een sterke Integrator aan je zijde, zodat jij de visionaire rol van jouw organisatie volledig kunt vervullen. Je kunt dan je energie en creativiteit vrijmaken om jouw bedrijf te laten groeien, jouw visie te beschermen, jouw klanten te verrassen, zaken uit te breiden, jouw cultuur te beschermen en iedereen drie stappen voor te blijven (ook de concurrentie).

Een kleine waarschuwing: het is van vitaal belang dat je, als visionair, nauw samenwerkt met de Integrator en diegene ook blind vertrouwt. De Integrator zal dienen als een filter voor al jouw ideeën en het bedrijf beschermen tegen chaos. Zo kan de organisatie gefocust en efficiënt blijven.

Lees hier verder in een interessant artikel met de titel: Een visionair, integrator en een elastiek lopen samen een bar in…

Contact ons

De Integrator drinkt graag een keer een kop koffie met jou om toe te lichten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

© 2020 De Integrator | Privacy Statement | Website onderhoud Infinity Marketing LinkedIn