Onlangs heb ik nagedacht over hoeveel ik van mijn werk houd. Waarin verschilt dit werk van alle andere die ik had? Wat is er zo speciaal aan? 

Daarom wilde ik een test doen om te kijken waar al mijn tijd naartoe gaat. Ik heb mijn activiteiten een week gemonitord en vastgelegd. In lean heet het DILO (Day In the Life Of …). Ik heb mezelf een week lang geobserveerd en aantekeningen gemaakt van alle dingen waaraan ik heb gewerkt. Na een week merkte ik dat mijn werk erg breed was. Ik heb veel dingen gedaan, ik was bezig met de implementatie van strategie, verbeteringen, human resources, controlling, financiën en meer. 

Op basis van mijn gegevens kan ik zeggen dat een COO de tijd goochelt tussen lange, diepgaande taken die conceptueel denken vereisen en constante verstoring door kleine operationele problemen hier en daar. Het is een mix van alleen werken, in teams en één op één gesprekken.

Zou dit de reden kunnen zijn waarom ik mijn werk zo leuk vind? Mijn werk sluit perfect aan bij mijn karakter, wat er nodig is in de functie, mensen met wie ik werk en een diversiteit aan taken. Zo’n combinatie betekent FLOW. Flow voor het bedrijf, die een medewerker heeft die van haar werk geniet en flow voor mij omdat ik mijn talenten optimaal gebruik.

Wat is flow?

Flow, zoals onderzocht en genoemd door Mihaly Csikszentmihalyi, is een mentale toestand waarin een persoon die een activiteit uitvoert volledig wordt ondergedompeld in een gevoel van energieke focus, volledige betrokkenheid en plezier. Het is een volledige opname in de activiteit en dit kan vaak aanvoelen alsof de tijd heeft stilgestaan. Toen dacht ik dat als iedereen deze gemoedstoestand zou kunnen bereiken, alles perfect zou zijn. Toch?

Conclusie is dat succesvolle bedrijven worden gedragen door mensen die plezier hebben in hun werk. Die de extra stap zetten, die vragen durven te stellen, graag verbeteren en plezier hebben in wat ze doen.

De rol van het management is om mensen te helpen hun sterke punten te begrijpen, te kijken naar hun huidige functie, taken die ze uitvoeren en verspillingen die ze maken. Waar krijgen ze energie van? Wat kost hun energie? Het is alsof je een puzzel maakt van 1000 stukjes. Er is altijd wel iemand die dingen doet die hij niet leuk vindt en er is altijd iemand anders die het graag overneemt. Gebruik de Strengthsfinder 2.0 van Gallup om je te helpen jouw eigen kracht en die van jouw team te vinden.

Nog een leuk artikel over het vinden van je sterke punten: 4 stappen voor het creëren van flow met behulp van The StrengthsFinder.

Ik geloof dat deze manier van managen enige vaardigheden vereist van het management zelf:

  • Open communicatie in de organisatie. Ervoor zorgen dat dialogen altijd een optie zijn dan kunnen mensen krijgen wat ze willen / nodig hebben;
  • Mensgericht managen; 
  • Acceptatie van fouten en leren van de fouten.

En van medewerkers:

  • Het loslaten;
  • Vertrouwen dat anderen dingen van jou kunnen overnemen;
  • Vermogen / openheid om te veranderen.

In mijn geval, als COO, moesten soortgelijke dingen gebeuren. Sommige taken moesten overlopen van de CEO naar mij. Zo doet hij minder en heeft hij meer tijd om te doen waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Mijn conclusie, de COO is eigenlijk een ‘chaos coördinator’. Ik zorg voor de chaos zodat anderen in hun flow kunnen blijven. Omdat de flow van de Integrator’s / COO’s in chaos moet zijn, wint iedereen!

Weet je wat jouw sterke punten zijn? Hoe bereik je je FLOW? Of misschien, zoals zoveel mensen, ervaar je FLOW niet op je werk. Als het waar is, is het tijd om te gaan zoeken, jezelf beter te leren kennen en een aantal keuzes te maken. En onthoud, Albert Einstein zei ooit: “Iemand die nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd”. Ik wens je veel fouten bij je zoektocht naar de FLOW!

Contact ons

De Integrator drinkt graag een keer een kop koffie met jou om toe te lichten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

 

 

© 2020 De Integrator | Privacy Statement | Website onderhoud Infinity Marketing LinkedIn