Ik heb creatieve, innovatieve, nieuwsgierige mensen met geweldige ideeën zien falen. En ik heb mensen met dezelfde vaardigheden zien slagen in hun werk. Wat maakt hen anders?

Het geheime ingrediënt is focus.

Over persoonlijke focus zijn honderden boeken geschreven en duizenden video-uren gemaakt op YouTube. Vandaag wil ik het hebben over de focus van het bedrijf. Hoe houden we onze focus?

Gefocust blijven op doelen op de lange termijn is vergelijkbaar met snorkelen. We zijn aan het dobberen op de oppervlakte – we kiezen de richting van onze doelen, we hebben overzicht op de gehele zee. Toch duiken we op een gegeven moment geheel onder water. We dompelen ons onder in onze dagelijkse taken. Gaat dit goed? Gaan we nog steeds verder in de juiste richting? Of hebben de verschillende stromen ons in een andere richting geleid? Dit is precies hoe je als bedrijf de focus kunt verliezen.

Ik wil graag een aantal beproefde ideeën met je delen over hoe je als groep en als bedrijf focus kunt bereiken.

  1. Het begint met een MISSIE. Waar ga je met je bedrijf naartoe? Wat is je BHAG (Big Hairy Audacious Goals)? Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er waarschijnlijk nooit. 

  2. Even belangrijk is het vinden van de juiste MENSEN die jouw enthousiasme over de langetermijndoelen delen. Als je ze zorgvuldig kiest, wordt jouw werk later veel gemakkelijker. Goed personeel zal een natuurlijk talent hebben om gefocust te blijven op de juiste dingen. Neem dus de tijd en zorg dat je jezelf koppelt met de juiste mensen.

  3. Maar zelfs de beste mensen zullen geen geweldige resultaten leveren als ze af en toe niet worden herinnerd aan waar we naartoe gaan. Ik geloof sterk in de kracht van KWARTAALDOELEN en VERGADERINGEN. Je leest er alles over in mijn vorige blog.

Hoe dieper we gaan, hoe moeilijker het wordt. Want zelfs als we onze missie formuleren, de juiste mensen vinden, doelen definiëren, begint het echte dagelijkse leven en moeten we ervoor zorgen dat we hier niet door overweldigt worden. Alle bovenstaande punten zijn eenmalige, bewuste strategische keuzes, maar hoe blijf je gefocust elke dag, na de lunch en aan het einde van de week? Onze collega’s vragen ons om deel te nemen aan hun projecten, het wordt zelfs nog moeilijker als we de lerende organisatie leiden, omdat er elke dag nieuwe ideeën bloeien.

Daarom is het cruciaal om enkele hulpmiddelen te hebben die ons helpen om gefocust te blijven, wat er ook gebeurt. Ik zal er een paar noemen, maar ik weet zeker dat er meer zijn. Het hangt allemaal af van de aard van jouw bedrijf en de energie van het team.

  • Technische ondersteuning: de projecten in de gaten houden en samenwerken kan met Trello. Samenwerken en taken uitwisselen tussen teamleden kan met Todoist. Het monitoren van de voortgang van onze kwartaaldoelen (OKR’s) kan met Alligntoday. 

  • Werkwijze: Ik ben een groot fan van Scrum. Agile manier van werken helpt ons om dingen voor elkaar te krijgen. Dit geeft ons voldoening om onze doelen te bereiken. Het maakt ook de samenwerking tussen teams gemakkelijker. Er zijn minder verrassingen en we weten allemaal waar we heen gaan. Het helpt ons om ons te concentreren op onze doelen en zo nodig als team beslissingen te nemen over verandering van prioriteiten.

  • Rollen in het team: de absolute gamechanger is de RASCI-methode. Ik zou elk team ten zeerste aanraden om het te gaan gebruiken. Door te definiëren wie wat doet, maken we onze verantwoordelijkheden glashelder. Met RASCI kunnen teamleden hun eigen werklast beheren. Als je ziet dat je in veel projecten/bijeenkomsten R (Responsible) bent, kun je jezelf afvragen of het haalbaar is om je aan zoveel taken te binden? Aan de andere kant kan het ook een soort rust creëren wetende dat je bij veel projecten betrokken bent, maar er alleen een C (Consulted) bent. RASCI helpt ook tijdens vergaderingen. Dat maakt ze efficiënter en to the point. Heb je ooit deelgenomen aan een lange vergadering waar iedereen praat, niemand echt iets zegt, er geen actiepunten zijn achteraf en je een gevoel van tijdverspilling en verwarring hebt? Als je RASCI gebruikt, bespaar je jezelf dat allemaal. De R-esponsible aan het woord, C-onsulted en S-upportives kunnen hun input geven, I-nformed mensen hoeven niets te zeggen. Mocht je het nog niet gemerkt hebben, ik ben een grote fan van RASCI.

  • Beslissingen: wat ons kan helpen om in de goede richting te gaan en op het goede spoor te blijven, is hoe snel we beslissingen nemen. Hiervoor kunt je de YESsable-Proposal gebruiken. Wat is dit? YESsable is een voorstel dat niet kan worden geweigerd. Het betekent dat het zo goed is, zo goed voorbereid dat degene die de uiteindelijke beslissing neemt een heel gemakkelijke taak heeft: JA zeggen! De verantwoordelijkheid voor het voorstel ligt in handen van degene die het opstelt. Hij/zij moet zijn/haar huiswerk doen.

Het is duidelijk dat focus, een duidelijk doel en een effectieve manier om daar te komen de sleutel is als je iets wilt bereiken. Als je jouw vermogen om je te concentreren kunt beheersen en eventuele afleidingen kunt blokkeren, heb je jezelf een krachtig hulpmiddel gegeven waarmee je op constant hoog niveau kunt presteren en zowel effectief als efficiënt kunt zijn in jouw werk. Het resultaat: werk van betere kwaliteit, meer succes en het behalen van jouw doelen.

“People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. But that’s not what it means at all. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully. I’m actually as proud of the things we haven’t done as the things I have done. Innovation is saying ‘no’ to 1,000 things.” – Steve Jobs

Contact ons

De Integrator drinkt graag een keer een kop koffie met jou om toe te lichten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

 

 

© 2020 De Integrator | Privacy Statement | Website onderhoud Infinity Marketing LinkedIn