In december hebben we het allemaal druk. Beginnend met Sinterklaas gaan we vlot over naar de hectische voorbereiding van Kerst en Nieuwjaar. Tussen verschillende kids, school, cadeautjes, menu’s en versieringen door is er niet veel tijd om stil te staan ​​en na te denken over het bedrijf. 

Toch is dit juist een heel goed moment om dit wel te doen. Daarom wil ik hier enkele van mijn ideeën met jou delen over hoe je kunt terugkijken op het bijna afgelopen jaar en de nodige conclusies kunt trekken voor het nieuwe jaar dat eraan komt…

Want zoals een wijze man of vrouw ooit zei: fouten maken is menselijk, twee keer dezelfde fout maken is gewoon dom.

Dus waar beginnen we? Het begint met het creëren van ruimte en tijd. Dat klinkt in deze hectische periode misschien onmogelijk, maar probeer toch ergens een gaatje te vinden. En nu zeg ik gaatje, maar ik bedoel gewoon genoeg ruimte om hier echt over na te denken. Zorg dat je niet gestoord wordt en laat je gedachten de vrije loop. De vragen die je kunnen helpen om in de stemming te komen zijn:

  • Wat was het hoogste en laagste dieptepunt van vorig jaar?

Het kan een nieuwe medewerker zijn, een nieuwe deal, maar het kan ook een feit zijn dat je op vakantie bent geweest en (bijna) niet aan het werk was 😉

  • Wat is de belangrijkste les die je dit jaar hebt geleerd?

Deze vind ik persoonlijk erg leuk. Hier kun je je fantasie de vrije loop laten… Ik weet dat het nooit stopt bij slechts één les.

  • Wat was het grootste succes, waar ben je het meest trots op?

Bij evaluatie gaat het er niet alleen om dat we ons concentreren op wat er mis was, zodat we dit in de toekomst kunnen vermijden. Het gaat ook om wat goed was, zodat we er volgend jaar meer uit kunnen halen.

Schrijf zo mogelijk dingen voor jezelf op. Het maakt dingen duidelijker en je kunt er altijd op terugvallen als je dat nodig hebt in bijvoorbeeld het volgende jaar.

Dit is hoe je veranderingen succesvol doorvoert in een klein bedrijf!

Als jij dit eenmaal voor jezelf hebt gedaan, doe dan dezelfde oefening met jouw managementteam. Ga het gesprek aan. Wissel meningen uit, deel en leer elkaars standpunten kennen. Op deze manier wordt jouw evaluatie alleen maar dieper en krachtiger.

Het belang van de driemaandelijkse vergadering en tips!

Conclusie van dit verhaal, hoe moeilijk het misschien nu ook lijkt om ergens tussendoor een goede evaluatie te plannen, doe het toch! Vind de tijd! Dit zal het nieuwe jaar met een frisse, maar ook scherpe blik starten en niet te vergeten het zal jou en jouw managementteam weer op één lijn zetten. Jij weet namelijk wat er in hun hoofd omgaat en zij ook weer wat er bij jou in je koppie rondspookt. Een win, win als je het mij vraagt!

Ik wens je fijne kerstdagen, gelukkig nieuwjaar en in december wens ik een moment voor jezelf en met je managementteam om na te denken!

Contact ons

De Integrator drinkt graag een keer een kop koffie met jou om toe te lichten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

 

 

© 2020 De Integrator | Privacy Statement | Website onderhoud Infinity Marketing LinkedIn