Een jaar geleden begon ons bedrijf zijn reis met ‘lean’. Als ik terugkijk en alle verbeteringen zie die wij sindsdien hebben doorgevoerd kan ik alleen maar denken dat het geen optie meer is om jouw bedrijf NIET lean te maken. 

Maar wat is Lean nu eigenlijk? Een vraag die ik vaak hoor als het gaat over lean: “Is dit niet iets voor grote bedrijven of productiefabrieken?”. Nee in tegendeel! Lean betekent het elimineren van verspilling en altijd kijken naar het verbeterde proces vanuit het perspectief van de klant. Het is juist gemaakt voor het MKB!

Vind hier meer informatie over lean op de website van de Lean Enterprise Institute: What is Lean?

Wat zijn de voordelen voor jouw bedrijf van een lean-transformatie?

Succesvol getransformeerde lean bedrijven veranderen hun DNA voor altijd. Het is niet alleen een mooie managementterm, maar een echte mentaliteitsverandering voor alle medewerkers. Als je jouw medewerkers tijdens een vergadering hoort zeggen: “Ik denk niet dat het lean wordt als we het op deze manier doen”, dan weet je dat lean-transformatie succesvol was! In mijn observatie maakt lean je bedrijf winstgevender, klanten gelukkiger en mensen die voor je werken meer betrokken.

Maar hoe dan?

Als je het proces altijd vanuit het perspectief van een klant bekijkt en je focus ligt op het beantwoorden van één vraag: hoe kan ik verspilling elimineren door geen waarde-activiteiten toe te voegen, dan ben je op de goede weg.

Ik wil graag drie noodzakelijke stappen/sleutels met je delen voor een succesvolle lean-implementatie: 

  • Eigenaar/managementteam moet aan boord zijn. Zonder hun bereidheid en begrip is lean transformatie gedoemd te mislukken. Ze moeten niet alleen de opleidingskosten goedkeuren, maar ze moeten vooral openstaan ​​voor verandering. Zij moeten als ambassadeurs van die verandering optreden en dit aan de medewerkers kunnen uitleggen. 

Lees ook: Waarom is de uitvoering belangrijker dan een goede strategie!

  • Lean expert die altijd een stap voor is. Je kunt gebruik maken van een externe deskundige of je kunt investeren in het opleiden van een van jouw medewerkers tot de Black Belt in lean. Op deze manier heb je alle knowhow in je bedrijf en kun je deze gebruiken om de rest van het team op te leiden. Een lean Black Belt-expert zal de transformatie leiden en iedereen in de goede richting begeleiden.

     

  • Betrokken team dat lean termen en principes kent. Last but not least zonder betrokken medewerkers wordt geen enkele lean transformatie een succes. Mensen moeten op één lijn zitten, ze moeten weten waarom we het allemaal doen? We moeten voorbereid zijn op het beantwoorden van vragen en zorgen zoals: we hebben het altijd zo gedaan en het werkt, waarom zouden we het veranderen? We hebben geen tijd voor verandering, we zijn druk met ons dagelijkse werk!

In Het Team Juridische Zaken hadden we het allemaal en daarom kunnen we vorig jaar een succes noemen in het leggen van een lean fundament. We hebben onze belangrijkste processen in kaart gebracht en verbeterd. Onze Net Promoter Score (NPS) wordt gemeten en groeit sindsdien. We houden de feedback van onze klanten in de gaten en reageren er binnen 24 uur op. We zijn continu op zoek naar verbeteringen en iedereen in de organisatie heeft daar een verantwoordelijkheid voor. 

We alarmeren dagelijks over problemen en lossen ze regelmatig op. We praten over feiten, we meten activiteiten en baseren onze vervolgstappen daarop en niet op meningen van anderen. De transformatie die HTJZ vorig jaar heeft doorgemaakt, is daar een perfect voorbeeld van. 

Daarom kan ik iedereen adviseren om lean te gaan werken, dit is zeker niet alleen voor de ‘grote spelers’. Het past zelfs perfect bij het MKB! Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat zodra jij serieus met lean aan de slag gaat jij binnen een jaar tijd jouw bedrijf positief zal zien veranderen. Dus waar wacht je nog op? En houd je mij op de hoogte? 🙂

 

Contact ons

De Integrator drinkt graag een keer een kop koffie met jou om toe te lichten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

 

 

© 2020 De Integrator | Privacy Statement | Website onderhoud Infinity Marketing LinkedIn