Het doel van deze blog is niet om aan jou op te sommen waarom wij denken dat je een interim CFO nodig hebt, wij willen schrijven over situaties die misschien herkenbaar zijn. Als je jezelf hierin herkent, is dat misschien een teken dat het tijd is om na te denken over het uitbreiden van je financiële team en dat je naast een administratief medewerker en een accountantskantoor op zoek moet gaan naar een interim CFO!

Kan jij antwoord geven op de volgende vragen: weet jij hoe jouw bedrijf er financieel aan toe is? Weet jij welke producten/klanten zorgen voor de meeste omzet? En weet jij of jouw bedrijf financieel gezond is?

De aanwezigheid van een CFO is niet verrassend in grote ondernemingen, maar geldt dit ook voor een MKB-bedrijf? Vaak krijgen wij de vragen: zijn wij hier wel groot genoeg voor? We hebben al een accountant, is dat niet voldoende?

Hoewel grote organisaties CFO’s fulltime inhuren, kan een MKBer overwegen om voor een interim CFO te kiezen. Vanuit de Integrator hebben wij een aantal situaties geschetst waarom een MKB-bedrijf een interim CFO kan gaan gebruiken in zijn/haar voordeel:

1. ‘Consulting AND doing’: een goede interim CFO is niet iemand die alleen adviseert, maar diegene is ook iemand die de gemaakte plannen gaat implementeren (doing!). Hierdoor kan een interim CFO voor verandering én ook resultaten zorgen.

2. Besluiten worden genomen op basis van logica i.p.v. alleen gevoel: een interim CFO komt niet alleen cijfers analyseren. Een interim CFO zorgt ervoor dat de cijfers worden vertaald naar ‘hapklare’ bevindingen. Natuurlijk kunnen beslissingen nog wel worden genomen op basis van gevoel, maar door een interim CFO kan een CEO een beslissing maken met alle gegevens bij de hand. Een interim CFO zorgt voor betere inzichten!

De Integrator: jouw financiële business partner!

3. Een interim CFO is een goede ‘change manager’: een interim CFO wordt vaak ingehuurd in tijden van chaos, veranderingen en stress. Dit is waarom de rol van een CFO niet alleen maar analytisch moet zijn. De interim CFO moet ook een goede ‘change manager’ zijn. Iemand die begrijpt dat veranderingen en aanpassingen tijd nodig hebben.

4. Jouw financiële business partner: een moderne CFO moet vandaag de dag een veel breder instrument zijn dan alleen ‘degene die mijn administratie beheert’. Jouw CFO moet jouw financiële business partner zijn! Een senior CFO rol is vandaag de dag in overlapping met een COO-rol.

5. Groeien met jouw bedrijf: één van de beste redenen om te kiezen voor een interim CFO is wanneer jij zelf meer tijd besteedt aan administratieve, financiële en backoffice-taken, dan aan de groei van jouw bedrijf. Hij/zij kan jou helpen bij het maken van strategische beslissingen, het verbeteren van processen en zelfs het aantrekken van nieuw talent. Denk ook eens aan digitalisering, innovatie en veranderingen van het bedrijf.

Krijg jij cijfers waar jij niets mee kunt? Wel getallen maar geen echte stuurinformatie? Neem contact met ons op!

De CFO-rol is veranderd. Van het rapporteren van resultaten en het sluiten van de boeken elk kwartaal, is het verschoven naar een meer hands-on en core-business positie. De CFO is meer en meer een belangrijke leidinggevende die in het hele bedrijf werkt om het bedrijf te organiseren voor toekomstige opschaling, helpt bij het ontwikkelen van een strategie en is nauw betrokken bij de plannen voor het genereren van inkomsten van jouw bedrijf.

Hoe krijg jij jouw omzet omhoog en jouw kosten omlaag? Hoe kun jij sturen op cijfers? Wij helpen jou graag om deze vragen te beantwoorden! Wanneer jij nog meer vragen hebt na het lezen van deze blog, of een keer met de Integrator zou willen sparren, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij maken graag kennis met jou!

Contact ons

De Integrator drinkt graag een keer een kop koffie met jou om toe te lichten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.

© 2020 De Integrator | Privacy Statement | Website onderhoud Infinity Marketing LinkedIn